Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Το Φράγμα Πουρναρίου προστάτεψε την Άρτα από πλημμύρες

Πηγή: ΗΧΩ: (http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=4601:2010-12-02-14-44-42&catid=1:local&Itemid=28)   
fragma poyrnarioy me nero
Αθ. Τσακίρογλου: Οι φορείς να αποκαταστήσουν την κοίτη στη θέση που ήταν πριν καταπατηθεί και πριν καταστραφούν τα αναχώματα
Η ύπαρξη του φράγματος γλίτωσε δύο φορές μέσα στο Νοέμβριο την περιοχή της Άρτας από μεγάλες πλημμύρες οι οποίες θα είχαν συμβεί εάν δεν υπήρχε η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου για να συγκρατήσει τα νερά - «Τα φαινόμενα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι πολύ άτακτα και πολύ περίεργα πια λειτουργεί ο καιρός και θα πρέπει όλοι να ‘μαστε σε ετοιμότητα για κάθε τι» δήλωσε ο Δ/ντής του ΥΗΣ Πουρναρίου Αθ. Τσακίρογλου
fragma poyrnarioy me nero kontinh
Η ύπαρξη του φράγματος γλίτωσε δύο φορές μέσα στο Νοέμβριο την περιοχή της Άρτας από μεγάλες πλημμύρες οι οποίες θα είχαν συμβεί εάν δεν υπήρχε η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου για να συγκρατήσει τα νερά. Αυτό δήλωσε ο Διευθυντής του ΥΗΕ Πουρναρίου Αθανάσιος Τσακίρογλου με αφορμή τις ασυνήθιστα μεγάλες σε ένταση και σε διάρκεια βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Άρτα, τονίζοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις η ανάσχεση των πλημμυρών έγινε με επιτυχία, σε σημείο που η Άρτα και η κατάντη περιοχή «δεν πήραν είδηση». (Φωτο αρχείου)
(3/12/2010)
Η πρώτη ήταν στις 9 Νοεμβρίου και η άλλη το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου η παροχή έφτασε τα 1.250 κυβικά/δευτερόλεπτο.
Ζημιές, ωστόσο, υπήρξαν στο νομό από πλημμύρες που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε πεδινές κυρίως περιοχές αλλά όπως είπε ο κ. Τσακίρογλου «οι μικροζημιές δεν ήταν από μας, οι ζημιές είναι από πλημμύρες ή από εισροή νερών κι από βροχές που συμβαίνουν κατάντη, κάτω από τις δικές μας εγκαταστάσεις. Ακούω για το Μπούση ή ακούω για άλλες περιοχές που πλημμυρίζουν. Αυτές δεν είναι από μας και αυτές οι μικροζημιές είναι ασήμαντες σε σχέση με αυτές που θα γίνονταν αν τα νερά δεν τα συγκρατούσαμε και κατέβαιναν κάτω από την λίμνη».
Σε πλήρη επιφυλακή
Μπορεί η… μπόρα σ’ αυτή τη φάση να πέρασε όμως οι υπεύθυνοι στο φράγμα εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην ΕΜΥ για την πρόβλεψη του καιρού ο οποίος γίνει μάλλον απρόβλεπτος τα τελευταία χρόνια.
«Εμείς παρακολουθούμε αυτά που προβλέπει  η Μετεωρολογική Υπηρεσία πάρα πολύ συστηματικά, είμαστε ενήμεροι κάθε στιγμή για το τι γίνεται με τον καιρό όπως τον προβλέπουν αυτοί που ξέρουν να προβλέψουν και η Υπηρεσία μας είναι σε πλήρη επιφυλακή. Λειτουργούμε όπως ορίζουν οι κανόνες λειτουργίας και του συστήματος της ηλεκτρικής παραγωγής και όπως εμείς προγραμματίζουμε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα βάλουμε με το Θεό» ανέφερε ο κ. Τσακίρογλου.
Ν’ αποκατασταθεί η κοίτη
Ο κίνδυνος της πλημμύρας δεν σταματά ποτέ να υπάρχει τόνισε ο δ/ντής του φράγματος έχοντας υπ’ όψη και τις κλιματικές αλλαγές που δημιουργούν ακραία καιρικά φαινόμενα και γι’ αυτό το λόγο, στο ερώτημα τι μπορούν να κάνουν οι φορείς για να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη πλημμύρα στο μέλλον είπε με σαφήνεια: «Οι φορείς να αποκαταστήσουν την κοίτη στη θέση που ήταν πριν καταπατηθεί και πριν καταστραφούν τα αναχώματα. Εμείς έχουμε υποβάλει μάλιστα στους φορείς και μελέτες για το τι πρέπει να γίνει. Και θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θέσεις γύρω από την κοίτη ούτως ώστε να μπορεί ο πληθυσμός να ξέρει μέχρι πού μπορεί να είναι και μέχρι πού μπορεί να πλησιάζει κόσμος σε περίπτωση πλημμύρας ή από πού και πέρα πρέπει να φεύγει για να μην κινδυνεύει. Αυτά πρέπει να τα κάνει η πολιτεία».
Πιο αναλυτικά σε δηλώσεις του για το θέμα ο Διευθυντής του ΥΗΕ Πουρναρίου Αθ. Τσακίρογλου ανέφερε: «Πραγματικά αυτό το διάστημα και από τις αρχές Νοεμβρίου είχαμε πολύ μεγάλες εισροές στον ταμιευτήρα του ΥΗΣ Πουρναρίου. Είχαμε μία πολύ μεγάλη εισροή συγκεκριμένα περί τις 9 Νοεμβρίου όπου η πλημμύρα την οποία μετρήσαμε ήταν της τάξης των 1.250m3/sec. Τα νερά αυτής της πλημμύρας συγκρατήθηκαν στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου με αποτέλεσμα να αποσοβηθεί καταστροφή που θα έφερναν στις εκβολές και στις περιοχές στην κοίτη του ποταμού κατάντη της Άρτας. Οι καταστροφές αυτές, αν γίνονταν, θα οφείλονταν στις καταστροφές των αναχωμάτων που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια είτε από επεκτάσεις ιδιωτών είτε από άλλους λόγους που δεν ξέρω ακριβώς ποιοι είναι. Πάντως η χωρητικότητα προς τα κάτω της κοίτης είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τις παροχές που φέρνει ο ποταμός και οι οποίες θα εξακολουθούν να ‘ρχονται και εξαιτίας της καταστροφής των αναχωμάτων οι οποίες έχουν γίνει από ιδιώτες και από άλλους δημόσιους ακόμα φορείς.
Μια πλημμύρα που αντιμετωπίστηκε αυτές τις μέρες ήταν αυτή. Στη συνέχεια είχαμε καιρό για να αποφορτιστεί η δεξαμενή, η λίμνη και είχαμε μια πολύ μεγάλη πλημμύρα το Σαββατοκύριακο που πέρασε η οποία ήταν κι αυτή της τάξης των 1.250m3/sec η οποία μάλιστα είχε και πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια. Θα ξέρετε ότι καταστροφές γίνανε σε όλη σχεδόν την Ήπειρο ξεκινώντας από τα Γιάννενα μέχρι κι εδώ και σ’ αυτή την περίπτωση η ανάσχεση της πλημμύρας σε ότι αφορά την δικιά μας την Υπηρεσία έγινε με επιτυχία. Όλη η πλημμύρα κατακρατήθηκε στην λίμνη του Πουρναρίου με αποτέλεσμα πάλι να μην γίνουνε ζημιές στα κατάντη της Άρτας ούτε ακόμη και στην Άρτα.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είμαστε σε διαδικασία και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια επόμενη ενδεχόμενη πλημμύρα. Θέλω να σημειώσω μόνο ότι ο κίνδυνος της πλημμύρας δεν σταματά ποτέ να υπάρχει. Τα φαινόμενα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι πολύ άτακτα και πολύ περίεργα πια λειτουργεί ο καιρός και θα πρέπει όλοι να ‘μαστε σε ετοιμότητα για κάθε τι. Οι εγκαταστάσεις μας δεν είναι για να αντιμετωπίζουν κάθε πλημμύρα. Υπάρχουν όρια για το χειρισμό των πλημμυρών και πάντα θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και από τις τοπικές αρχές και από τον πληθυσμό για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δεν θα ‘ναι ελεγχόμενη. Και βέβαια σιγά-σιγά και κάποια στιγμή θα πρέπει η κοίτη του Αράχθου να αποκατασταθεί στη μορφή και σε τέτοιο μέγεθος που να μπορεί να παίρνει και να χωρά πλημμύρες χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο ούτε περιουσίες ούτε και ζωές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου